2010. január 6., szerda

A virág felépítése



Az érettségire való felkészülés egyik legfontosabb állomása, ami a tanulás leghatékonyabb módszere is egyben, az ismétlés. Nem szabad elsiklanunk egyszerűnek tűnő anyagok felett sem, mert szinte biztos, hogy a nagy stressz helyzetben nem jön elő a négy évvel azelőtt bemagolt ismeret, ha egy perc figyelmet sem fordítottunk rá a közelmúltban.
Ha még halogattad eddig, itt el is kezdheted a természet egyik remekművével, a virággal.
Sokfélék lehetnek, színesek, alig láthatóak vagy ember nagyságúak, kecsesek vagy egzotikusak, egy biztos, mind hasonlóképp épülnek fel, tökéletes rend szerint.



A nyitvatermők virágai egyivarúak, virágtakaró nélkül. A növény egy- vagy kétlaki is lehet. Jellemzője a tobozvirágzat és a szellők általi beporzás. A zárvatermők virágai viszont egy- vagy kétivarúak is lehetnek. Egyivarú a virág, ha csak hím ivarlevél, vagy csak női ivarlevél van benne. Ez a zárvatermők esetén másodlagos fejlődés eredménye , ekkor általában a szél, néhol a víz végzi el a megporzást. Kétivarú a virág, ha porzó és termő is van benne. Csak a zárvatermőkre jellemző, hogy változatos alakú, színes virágtakarólevelek segítik elő a rovarok (olykor kolibrik vagy akár denevérek) általi megporzást, de a magvak terjesztésében is szerepet játszhatnak.
A zárvatermő virágának részei
A virág részei örvökbe rendeződnek. Az örvök teljes virág esetén kívülről befelé (alulról felfelé) a következők:
• Csésze – Calyx. Általában zöld színű, levélszerű, funkciója a virág többi részének védelme a virág kinyílása előtt, de olykor színes és átveszi a párta szerepét.
• Párta – Corolla. A legtöbbször színes, feltűnő, gyakran illatos sziromlevelek összessége. A megporzásért felelős rovarok csalogatását szolgálja.
• Lepellevél – Perigonium. Ha a virágtakaró levelek nem különülnek el csészére és pártára, hanem csak egy körben helyezkednek el. Ez lehet párta- vagy csészeszerű is.
• Porzók – Androecium. Több örvben is állhatnak, olykor egymással, vagy a pártával összenőhetnek. A porzót a porzószál, a portokok és az azokat összekötő csatló alkotják. A porzószál csúcsán található portokokban képződik a virágpor (pollen), melyben a hím gaméták termelődnek.
• Termő – Gynoecium. Egy, vagy több összenőtt termőlevélből állhat. A bibe, a bibét és a magházat összekötő bibeszál és a magház alkotják.

Forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése