2009. december 16., szerda

Sir David Attenborough, mindenki természettudósa


A megunhatatlan, örökmozgó David Attenborough sokunk szívébe belopta már magát. Nincs az a pontja a világnak, ahol ne járt volna már, ahol ne guggolt volna egy szeretkező hangya pár, vagy egy medvebarlang fölött.
Mi tagadás, azon túl, hogy igen képzett természettudós, ő az ismeretterjesztő televíziós műsorok egyik úttörője is. Filmez, mesél, új fajokat fedez fel, s mindezt a kamera előtt teszi.
Ráadásul alkotásai többféle funkciót is betölthetnek. Megnevettetnek, informálnak, rávilágítanak a természet gyönyörű, apró csodáira, s ráadásul mindezt a legprofibb minőségben szervírozzák.
Bár restellem bevallani, egyszer meg is könnyeztem az egyik jelenetét. Leírhatatlan látvány volt. Két madár udvarolt egymásnak a víz fölött lebegve, de nem csak repültek, táncoltak! Nem tudtam megállni, egyszerre nevettem és zokogtam.
Egyedülálló alkotásaiért az angol királynő lovaggá is ütötte 1985-ben, és az óta is számtalan szakmai, és közönségi díjazásban részesült életműve.

Nézegetni való: A kék bolygó, A kék mélység, A madarak élete, Élet a növények között

1 megjegyzés:

  1. Megvan (majdnem) az összes film és sorozat rész, amit készített. Egyszer ebédhez néztük, de úgy, hogy tátva maradt a szánk és kihűlt a kaja. :)
    Én is csak ajánlani tudom, lenyűgöző és szinte minden korosztály megérti. (21/N)

    VálaszTörlés